Alles over vergulden en vermeille

Alles over vergulden en vermeille

Wat verguld is weten we allemaal, een dun laagje goud op een sieraad. Maar weet u ook wat vermeille is?
In onze blogpost laten we u kennis maken met verschillende oppervlaktebewerkingen

Verguld, Vermeille, gerhodineerd en double? Allemaal verschillende oppervlakte bewerkingen die een sieraad mooier kunnen maken. Ieder met zijn eigen voordelen en eigenschappen. Maar wat is nu het verschil tussen double en verguld en wat is Vermeille dan?  Lees snel verder dan leg ik je er alles over uit.

 

Tijdelijk

Heel belangrijk om te weten is dat alle oppervlakte bewerkingen gaan over het dun aanbrengen van een laagje metaal over een ander metaal. Dit is maar een dun laagje en zal er weer gaan afslijten wanneer het sieraad wordt gedragen. Het is dus belangrijk om te weten dat alle van deze bewerkingen na verloop van tijd herhaald zullen moeten worden.

Verguld

Vergulden is een van de bekendste oppervlakte bewerkingen. Het is een verzamelnaam voor een goudlaag aanbrengen op metaal. Deze laag wordt gemeten in micron. Hoe meer micron, hoe dikker de verguldlaag en hoe duurzamer. De meeste verguldingen zijn ongeveer 1 micron dik.

Voordeel hiervan is dat je sieraad er uitziet als goud zonder de kosten van een massief gouden sieraad. Ook is goud anti allergisch. Maar let op. Onder een verguld sieraad hoeft niet altijd een edelmetaal aanwezig te zijn.

Tip: Let goed op bij je aankoop welk metaal hieronder aanwezig is zodat je lang van je sieraad kunt genieten.

Vermeille

Vermeille is een redelijk onbekende soort vergulding. Het is namelijk een zilveren sieraad wat wordt verguld met een extra dikke verguldlaag van 2,5 micron. Voor de rest is het principe van vergulden hetzelfde. In onze webwinkel bieden wij op sommige producten ook vermeille aan zoals onze hondjes. omdat vermeille wat onbekender is noemen wij dit in onze webwinkel deluxe verguld.

Rhodineren

Rhodineren wordt gedaan met rhodium. Dit is een wit metaal soort die familie is van Platina. Slaat je zilver niet aan? Dan is het gerhodineerd. Ook witgoud wordt heel veel gerhodineerd omdat dit van nature een champagne kleur heeft.

Double

Double is het aanbrengen van een verguldlaag op messing. Voordeel hiervan is dat als de laag verslijt er niet meteen een witte of soms rode kleur ( mocht het sieraad van koper zijn gemaakt) te voorschijn komt en dit dus minder opvalt. Nadeel van messing is dat als het gaat oxideren het groen verkleurd en een zwarte rand op de huid kan achterlaten. Mocht dit gebeuren is het tijd voor een nieuwe verguld laag.

Verzilveren

Als laatste is ook erg bekend het verzilveren. Hierbij wordt er een zilver laagje over een sieraad aangebracht. dit gebeurd vaak bij spaarpotten om ze een extra luxe zilveren laag te geven.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.