Goud

Goud

Een sieraad uitkiezen is best lastig. Naast het sieraad zelf is dit vaak ook gemaakt van bijzonder materiaal. Om u te helpen een goede keuze te maken bij het uitkiezen van uw sieraad hebben we een lijst opgesteld met informatie om u te helpen bij uw keuze

Goud

Goud is een van de duurdere metalen met een luxe uitstraling. Goud is er in veel verschillende kleuren met als basiskleur geel, rood, rose en wit. Welke kleur uw metaal heeft hangt af van de samenstelling van uw metaal (de legering) ,van het gehalte en welke andere metalen er in uw legering aanwezig zijn. 
 

Legeringen

Goud voor sieraden wordt vermengd met verschillende andere metalen om het bijvoorbeeld sterker te maken of een andere kleur te geven. Dit noemen we een legering.
Er bestaan verschillende legeringen die we aangeven met een nummer en/of een naam.
 
-18 karaat/750 Deze goud legering wordt in België veel gebruikt en heeft met name in geelgoud een zeer mooie warme kleur omdat de legering voor 75 % uit geelgoud bestaat.

-14 karaat/585. Dit is in Nederland de meest gangbare legering die gebruikt wordt voor sieraden. De geelgoud legering is wat bleker van kleur dan 18 karaats geelgoud omdat de legering voor 58,5% uit goud bestaat

-9 karaat/ 333  deze goudlegering mag in Nederland geen goud heten omdat er niet veel goud in zit. Maar het is wel een gangbare legering in andere landen. Let goed op. In deze legering zit dus wel degelijk goud alleen niet zoveel (33%)

 

Voordelen van goud

- Goud is een metaal met een luxe uitstraling en waardevast.
- Goud gaat met betrekking tot slijtage zeer lang mee.
- Goud is een metaal waar mensen die een zilverallergie hebben over het algemeen goed tegen kunnen.
- Goud oxideert niet waardoor het er mooi uit blijft zien. (een uitzondering hierop kan 9 karaats goud zijn door het hoge koper en zilver gehalte).
- Goud is zeer rekbaar waardoor het goed te repareren, vergroten of te verkleinen is.
- Er zijn verschillende kleuren mogelijk waardoor u een sieraad kunt kiezen in een kleur die bij u past.
 

Nadelen

-Goud is een betrekkelijk zwaar metaal waardoor het gewicht van het sieraad wat hoger kan worden.
-Bij gerhodineerde witgouden sieraden kunnen kleurverschillen optreden wanneer de rhodiumlaag afslijt. Opnieuw rhodineren is dan enige oplossing.
 
 
Palladium witgoud
Palladium witgoud heeft een witte kleur en is witter dan traditioneel witgoud door de toevoeging van palladium in plaats van koper en zilver. Palladium hoort tot de platina familie maar is in tegenstelling tot platina zelf veel lichter.
 
Legeringen
Palladium legeringen zijn er in de legering 600 en 950
 
Voordelen
- Het grootste voordeel van dit metaal is de door en door witte kleur, die witgoud in een gewone goudlegering van zichzelf niet heeft en welke verkregen wordt door het vergulden met rhodium. De rhodium laag kan na verloop van tijd afslijten en dat gebeurt niet bij palladium witgoud.
-Dit metaal is net als goud anti allergisch.
 
Nadelen
-zie Goud

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.