Diamant

Een van de mooiste en meest schitterende edelstenen is toch wel diamant.  De schittering van diamant wordt niet voor niets vuur genoemd en is in geen enkele andere edelsteen zo prachtig als bij diamant.

Aan de hand van de 4 c´s ( carat, colour, cut en clarity) kan diamant worden bekeken en naar waarde worden geschat.

Wanneer u bij ons een sieraad koopt waarin diamant verwerkt is krijgt u hiervan een diamantcertificaat waarop de informatie over uw diamant en sieraad vermeld staat.

Carat ( karaat)

Karaat is de eenheid die gebruikt om het gewicht aan te duiden van een diamant. De term karaat komt oorspronkelijk van een in de oudheid gebruikt standaardgewicht namelijk van een zaadje van de johannesbroodboom (Ceratonia siliqua) welke 0,2 gr weegt.

Sinds 1913 werd deze eenheid gebruikt om het gewicht van diamanten uit te drukken volgens ons metrisch stelsel. 1 Karaat is gelijk aan 0.2 gram en wordt uitgedrukt in 3 decimalen achter de komma en afgerond tot op één honderdste. 

Hoe hoger het karaatgewicht, hoe groter en duurder de diamant.

 

Colour

De kleur van de diamant is een belangrijk onderdeel van het vuur in een diamant. Een kleurloze diamant kan namelijk meer kleur weerkaatsen dan een diamant met kleur. Hoe meer kleur er in een diamant aanwezig is hoe minder vuur. Daarom is een kleurloze diamant duurder dan een diamant waar een zichtbare kleurtint in aanwezig is.

De kleurschaal voor diamanten begint bij D (kleurloos) en eindigt bij Z ( licht gele kleur).

De kleuren D en E worden aanschouwt als exceptioneel wit + (D) en exceptioneel wit (E). In feite elke kleur boven (I) kan aangemkerkt worden als kleurloos , enkel de kleuren I en J kunnen een licht gele tint vertonen. Alle kleuren onder J vertonen een duidelijk zichtbare gele kleur.

 

Cut (slijpvorm)

In tegenstelling tot de overige 4 c's die eerder de waarde bepalen van de diamant , bepaalt de slijpvorm de mate waarin het licht in de diamant weerkaatst wordt. Een perfect geslepen diamant zal een betere schittering hebben, zelfs indien de andere eigenschappen ( zuiverheid , kleur) niet perfect zijn. Hoe mooi een diamant is is hoofdzakelijk afhankelijk van de manier waarop ze geslepen en gepolijst werd.

diamond shapes